Laat kinderen wennen aan de fietsroute naar school, blijf thuis werken

Elke zomer vindt er na de schoolvakanties een verdubbeling plaats van verkeersongevallen waarbij fietsende scholieren betrokken zijn. Veilig Verkeer Nederland (VVN) roept werkenden daarom op om de auto de komende tijd even te laten staan.

VVN stelt voor dat mensen zo mogelijk voorlopig nog even thuis blijven werken. En als er dan moet worden gereden, vraagt de organisatie automobilisten om de ochtend- en avondspits te mijden.

Augustus en september

“Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) onderstreept de thuiswerkoproep”, zegt VVN-directeur Evert-Jan Hulshof. “Daarin vragen we om de hele maand augustus en mogelijk ook de eerste weken van september niet onderweg te gaan.”

In het noorden van het land gaan de scholen vanaf maandag weer open. Als mensen thuis blijven werken, is het minder druk op de weg en kunnen kinderen weer makkelijker wennen aan de fietsroute naar school, benadrukt VVN.

Kersverse brugklassers gaan naar een nieuwe school, met nieuwe docenten en nieuwe klasgenoten. Zij reizen ineens een nieuwe route van huis naar school en weer terug. Deze route is vaak langer en leidt vaak langs ingewikkeldere verkeerssituaties dan zij gewend zijn.

De TotallyTraffic module ‘Schoolthuisroute’ stimuleert leerlingen bewuster (en daardoor veiliger) hun route af te leggen. Leerlingen leren met de module bewust naar hun school-thuisroute te kijken en complexe situaties hierop aan te geven. Aan de hand van filmpjes gaan leerlingen klassikaal met elkaar in gesprek, ze maken een korte vlog waarin zij een gevaarlijke locatie op hun eigen school-thuisroute filmen en aangeven waarom zij deze locatie gevaarlijk vinden. Ze staan tijdens de module stil bij thema’s als afleiding in het verkeer, de dode hoek en de voorrangsregels.