Doelgroep: Leerjaar 2/leerjaar 3
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Dagelijks gebeuren er kleine en grote ongelukken in het verkeer. Dat leerlingen voorzichtig moeten zijn en goed moeten oppassen, horen zij vaak genoeg.
Daar gaat het om in deze module.
Meestal denken we bij een ongeluk aan groot letsel, maar het is ook belangrijk te weten wat te doen bij kleiner letsel. Letsel waarbij misschien geen dokter of ambulance nodig is, heeft nog steeds wel zorg nodig. Wat doe je bij een ‘klein ongeluk’?
Bespreek het volgende
Bij een ongeluk denken we vaak meteen aan ernstige situaties, heftige autobotsingen met slachtoffers met ernstig letsel. Maar veel vaker hebben we te maken met kleinere ongelukjes: een ongelukkige val van de fiets, sturen die in elkaar haken waardoor ledematen klem komen te zitten, voeten tussen spaken, etc. Ook deze kleine ongelukken leveren vaak letsel op. Weet jij hoe je dit letsel het beste kunt verzorgen? Als je van de fiets bent gevallen, hoe verzorg je een schaafwond dan het beste? Als een vinger, elleboog of schouder scheef staat, moet je er dan van afblijven of juist weer recht duwen? Moet je iemand die hard op zijn hoofd is gevallen en duizelig is, op laten staan of juist laten liggen?
De eerste vier stappen wat te doen bij een ongeluk zijn duidelijk
Maar hoe verleen je dan eerste hulp?
Veel mensen weten niet hoe zij eerste hulp moeten verlenen. Daardoor doen zij vaak helemaal niets of juist het verkeerde. Het Rode Kruis is een actie gestart om te voorkomen dat mensen niets doen. Met deze actie wil het de organisatie mensen helpen door hen informatie te geven over wat zij moeten doen! Ook ontwikkelde het Rode Kruis een app waarmee je kunt opzoeken wat je moet doen bij verschillende soorten ‘klein’ letsel. Download de app op www.rodekruis.nl. De app is geschikt voor apple, android en windows phone, als je geen van deze systemen hebt, lees dan de PDF).
Natuurlijk weet je nooit hoe je reageert als je echt in de situatie bent dat je moet hulpverlenen bij een ongeluk. Weten wat je zou kunnen doen en kennis hebben van EHBO helpt wel om je daarop beter voor te bereiden. Basiskennis van EHBO kan levens redden! Of het nou bij een verkeersongeluk is of thuis.
Opdracht
Download de app (of de PDF) van het Rode Kruis en zoek op wat je moet doen bij een huidwond (een veelvoorkomende vorm van letsel na een val met de fiets).
NB: het is niet altijd nodig om 112 of andere hulpdiensten te bellen na een ongeval. Het kan wel nodig zijn dat je met bepaalde verwondingen, kneuzingen of breuken toch even langs de eerste hulp of huisarts gaat. Als je na een klein ongeluk last blijft houden, is het altijd raadzaam een arts te raadplegen, zeker bij brandwonden, buikpijn en of letsel aan het hoofd.
Klik hieronder voor meer informatie over EHBO en re-animiatie.