5. Alcohol en drugs

Doelgroep: Leerjaar 3/bovenbouw

Waarom relevant?

De leerlingen komen op een leeftijd waarop zij meer in aanraking komen met alcohol en drugs. De relevantie zit hem in de relatie tussen alcohol en drugs en het verkeer. Als leerlingen onder invloed zijn, nemen zij vaak ook deel aan het verkeer.

  • leerlingen zijn zich vaak onvoldoende bewust van de invloed van alcohol en drugs op functies die essentieel zijn bij deelname aan het verkeer (in deze module focussen we op waarnemen, coördinatie en reageren)
  • leerlingen zijn zich onvoldoende bewust van de mate waarin de risico’s in het verkeer toenemen bij deelname aan het verkeer onder invloed van alcohol en drugs
  • leerlingen denken onvoldoende na over situaties waarbij zij geconfronteerd worden met alcohol en drugs in het verkeer en de keuzes die zij kunnen maken, zij reageren vaak pas als het moment daar is en maken dan niet altijd de veiligste keuze

Extra lessuggesties:

Deze aanvullende lessuggestie kun je gebruiken in plaats van of als aanvulling op les 2 van de module ‘Nee zeggen, hoe doe je dat’. De suggestieles bestaat uit een Youtube-filmpje met spotjes van de ‘dont drink and drive’ campagne uit Nieuw Zeeland. Naar aanleiding van dit filmpjes houdt je een korte discussie.

Bekijk dit filmpje.

Je ziet een jongen die op een feestje is, zijn vriend heeft gedronken, maar moet duidelijk nog rijden. We zien hem afwegen of hij wel of niet tegen zijn vriend zal zeggen dat hij niet meer moet rijden. Uiteindelijk zegt hij er wat van en voorkomt dat zijn vriend in de auto stapt.

Links

Op de website maakjekeus.nl vind je meer informatie over drank, drugs, gokken en gamen. Maar vooral over hoe pubers daar hun keuzes in kunnen maken. De website is bedoeld voor de doelgroep. Leerlingen vinden hier veel handige informatie over deze onderwerpen.

Wat zijn de effecten van verschillende drugs en alcohol? Kijk op:
trimbos
drankendrugs.nl